vineri, 26 iulie 2013

Perle incredibile de la admiterea la Jurnalism! Viitorii studenţi au schimbat regulile gramaticii


bet365 Autonom.ro
  Chiar dacă în 2013 rata de promovare la Bacalaureat este mai bună decât în anii trecuţi, absolvenţii au probleme mari atunci când trebuie să se exprime coerent şi corect. Iar aceste greşeli de limbă română ies şi mai mult în evidenţă în cazul celor care vor să-şi facă o carieră în mass media.

Schimbarea în bine nu s-a produs nici în acest an. E o mică tendință de schimbare în mai rău. Sunt și mai multe greșeli de limba română, ortografia devine o noțiune filosofică și nu mai are acoperire practică.

A crescut numărul de "i"-uri și limba română devine tot mai fonetică. Astfel, acum se scrie "așișderea", "simtom", "eminsiune", "obijnuit". Așa se aude, așa se scrie, nu-i așa?

DOOM-ul este prostituatul anului, este siluit în toate modurile posibile. Fiecare candidat are propriul DOOM intern, regulile se fac pe măsură ce avansează textul.
Acum nu se mai scrie cu diacritice nici cînd se scrie de mînă. Cel mai mult m-au uimit lucrările în care o parte din "ș"-uri și "ț"-uri apăreau, altele rămîneau la stadiul de "s" și "t".
Continuă tendința prescurtării extreme. Se scrie "TV" în loc de "televiziune", "pt. că" în loc de "pentru că" și "2 elevi" în loc de "doi elevi". Bag seama că avem de-a face cu candidați grăbiți, care abia așteaptă să termine cu scrisul ca să ajungă la practică.

Un fenomen nou în acest an este legat de numeralele ordinale. Au apărut formele "al doi-lea" ș.a.m.d., ceea ce contrazice ideea de mai sus a prescurtării, deoarece apare cratima, un semn în plus.
Evident, nu de la candidații la admitere ne așteptăm la înțelegerea deplină a modului în care funcționează mass-media, dar elucubrațiile inutile la adresa felului în care televiziunea ne influențează viața denotă nevoia de a se exprima elevat, încercare sortită eșecului. Nu au vocabularul necesar pentru că n-au fost puși să citească, să citească, să citească.


La nivelul conținutului, am fost foarte surprins să constat că au fost alese emisiuni dintre cele mai diverse. Paradoxal, nu mulți candidați se uită la emisiuni de scandal, ci la "Teleenciclopedia", "Profesioniștii", "Garantat 100%", "În premieră" și alte producții pentru publicuri cu nivel de educație mediu spre superior. Cu toate acestea, în cadrul argumentelor legate de aceste emisiuni, se strecoară cu duiumul greșelile de limbă și de exprimare și vocabularul rămîne sărăcăcios, ceea ce arată că tot Bianca și Poponeț le atrag atenția mai mult decît Pleșu și Boia.
Mă bucur că au fost alese și emisiuni la care mă uit și eu, altfel aș fi crezut că am de-a face cu candidați prea educați pentru mine: "Acces direct", "În gura presei", "Te pui cu blondele", "Un show păcătos", "Focus monden".
Luați de aici un calup de perle, urmînd să revin mîine cu un alt calup și cu alte constatări. Subiectul de la argumentare consta în a-i convinge pe colegi, la ora de dirigenție, să vizioneze emisiunea de televiziune preferată a candidatului.
Perle

Trebuie să privești măcar o dată pentru a te simții atras și cu siguranță vei ține minte programul și ora pentru a fii pe fiecare zi, în afară de weekend unde poți privii orice în acea oră și jumătate în care aflii cât mai multe lucruri din cât mai multe domenii ce te interesau, în fața televizorului.
Se observă încă de la început că sunt tineri.
------------------
Setea de cunoștințe vă va ține legați de ecranele televizoarelor până în momentul în care oboseala nu va mai putea fi stăpânită.
------------------
Această emisiune este de gen comedie și nu este nimic legat de ea, care te-ar putea întrista.
------------------
Datorită știrilor ne putem informa despre situația atmosferică.
------------------
Cu ajutorul știrilor putem fi informați despre tot ce înseamnă informație.
------------------
Este singura oră în care ne simțim ca o familie și putem, cu ușurință să discutăm orice fel de discuții, atât cât este în folosul nostru.
------------------
Dorința de a informa și profesionalismul, apare odată cu dezbaterea unei teme cotidiene, plăcute precum cea culturală, a artelor.


by Monden

bet365 Autonom.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu