duminică, 7 iulie 2013

Cum sa te feresti de toxiinfectia alimentara

Autonom.ro bet365


Intoxicatia alimentara este produsa de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene, precum parazitii, virusurile si bacteriile. Primul simptom este de regula diareea, urmata de greata, varsaturi, dureri abdominale sau migrene puternice. Cum sa eviti neplacuta toxiinfectie alimentara, afli mai jos!

1. Ai grija ce cumperi de la supermarket

Strategia de prevenire a unei potentiale intoxicatii alimentare incepe inca de cand faci cumparaturi. Achizitioneaza la final produsele congelate sau refrigerate, astfel incat sa stea cat mai putin la temperaturi ridicate.

Pune carnea cruda in pungi separate de alte alimente si incearca sa duci hrana cumparata cat mai repede acasa, pentru a fi depozitata corespunzator. Nu uita nici de analiza atenta a etichetelor produselor, verifica daca sunt in termenul de valabilitate si daca au fost depozitate corespunzator in magazin.

2. Spala-ti bine alimentele si mainile dupa ce gatesti

Este foarte important sa speli in bai de apa fructele si legumele inainte sa le tai, chiar daca intentionezi sa le decojesti. Doar asa poti elimina posibilii microbi periculosi de la suprafata lor, care pot ajunge cu usurinta in interiorul produselor.

Nu uita nici de mainile tale! Spala-le in mod repetat cu apa si sapun, dupa ce igienizezi in prealabil suprafetele pe care au stat alimentele cand le-ai curatat.

3. Separa alimentele crude de cele proaspete sau gatite

Nu aseza niciodata impreuna alimente crude, cum sunt ouale sau carnea, alaturi de produse proaspete sau deja gatite. Contaminarea lor prin alaturare este cea mai usoara cale prin care bacteriile reusesc sa ajunga la tine in farfurie.

Foloseste cutite si alte ustensile diferite pentru fiecare aliment pe care il prepari, apoi curata bine chiuveta, masa sau blatul de bucatarie, medii in care ajung deseori microorganismele de la suprafata alimentelor.

4. Nu manca oua crude

Ouale crude pot purta deseori bacteria Salmonella, vinovata de foarte multe cazuri de toxiinfectie alimentara. De pilda, atunci cand prepari o crema sau aluatul pentru prajituri, evita sa cedezi tentatiei de a gusta din compozitia cruda, in care se afla si oua inca negatite.

5. Gateste carnea la temperaturi ridicate

Iti place ceafa de porc in sange? Speram ca nu, intrucat acest fel de mancare extravagant poate sa fie sursa imbolnavirii tale de toxiinfectie alimentara. Toate tipurile de carne cruda pot fi purtatoare de agenti patogeni periculosi, care sunt distrusi doar prin expunerea lor la temperaturi foarte ridicate.

6. Ai grija cum pastrezi mancarea gatita

Tocmai ai gatit o supa delicioasa, pe care intentionezi sa o consumi a doua zi? Nu o lasa la racit mai mult de ora pe aragaz, altfel poate deveni sursa ta de otravire. Foloseste un truc simplu: Umple chiuveta cu apa rece si pune oala in baia racoroasa, vei vedea ca in doar 30 de minute vei putea sa o introduci fara probleme la frigider.

Cat despre resturile de mancare ramase, ele trebuie sa fie consumate in 48 de ore dupa ce le-ai pastrat la frigider, altfel te expun riscului de a dezvolta toxiinfectia alimentara!




Autonom.ro bet365

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu