Intoxicatia alimentara este produsa de consumul de
alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene, precum
parazitii, virusurile si bacteriile. Primul simptom este de regula
diareea, urmata de greata, varsaturi, dureri abdominale sau migrene
puternice. Cum sa eviti neplacuta toxiinfectie alimentara, afli mai jos!
1. Ai grija ce cumperi de la supermarket
Strategia de prevenire a unei potentiale intoxicatii alimentare
incepe inca de cand faci cumparaturi. Achizitioneaza la final produsele
congelate sau refrigerate, astfel incat sa stea cat mai putin la
temperaturi ridicate.
Pune carnea cruda in pungi separate de alte alimente si incearca sa
duci hrana cumparata cat mai repede acasa, pentru a fi depozitata
corespunzator. Nu uita nici de analiza atenta a etichetelor produselor,
verifica daca sunt in termenul de valabilitate si daca au fost
depozitate corespunzator in magazin.
2. Spala-ti bine alimentele si mainile dupa ce gatesti
Este foarte important sa speli in bai de apa fructele si legumele
inainte sa le tai, chiar daca intentionezi sa le decojesti. Doar asa
poti elimina posibilii microbi periculosi de la suprafata lor, care pot
ajunge cu usurinta in interiorul produselor.
Nu uita nici de mainile tale! Spala-le in mod repetat cu apa si
sapun, dupa ce igienizezi in prealabil suprafetele pe care au stat
alimentele cand le-ai curatat.
3. Separa alimentele crude de cele proaspete sau gatite
Nu aseza niciodata impreuna alimente crude, cum sunt ouale sau
carnea, alaturi de produse proaspete sau deja gatite. Contaminarea lor
prin alaturare este cea mai usoara cale prin care bacteriile reusesc sa
ajunga la tine in farfurie.
Foloseste cutite si alte ustensile diferite pentru fiecare aliment
pe care il prepari, apoi curata bine chiuveta, masa sau blatul de
bucatarie, medii in care ajung deseori microorganismele de la suprafata
alimentelor.
4. Nu manca oua crude
Ouale crude pot purta deseori bacteria Salmonella, vinovata de
foarte multe cazuri de toxiinfectie alimentara. De pilda, atunci cand
prepari o crema sau aluatul pentru prajituri, evita sa cedezi tentatiei
de a gusta din compozitia cruda, in care se afla si oua inca negatite.
5. Gateste carnea la temperaturi ridicate
Iti place ceafa de porc in sange? Speram ca nu, intrucat acest fel
de mancare extravagant poate sa fie sursa imbolnavirii tale de
toxiinfectie alimentara. Toate tipurile de carne cruda pot fi purtatoare
de agenti patogeni periculosi, care sunt distrusi doar prin expunerea
lor la temperaturi foarte ridicate.
6. Ai grija cum pastrezi mancarea gatita
Tocmai ai gatit o supa delicioasa, pe care intentionezi sa o
consumi a doua zi? Nu o lasa la racit mai mult de ora pe aragaz, altfel
poate deveni sursa ta de otravire. Foloseste un truc simplu: Umple
chiuveta cu apa rece si pune oala in baia racoroasa, vei vedea ca in
doar 30 de minute vei putea sa o introduci fara probleme la frigider.
Cat despre resturile de mancare ramase, ele trebuie sa fie consumate in 48 de ore dupa ce le-ai pastrat la frigider, altfel te expun riscului de a dezvolta toxiinfectia alimentara!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu