joi, 1 august 2013

Ungurii, vecinii care trag de balanţa comercială spre ei. Ce le vindem celorlalţi

Cu toate ţările din jur avem o balanţă comercială excedentară, mai puţin Ungaria. Trei sferturi din produsele pe care le cumpărăm din vecini provin de dincolo de Tisa


Balanţa comercială a României este deficitară în raport cu vecinii săi cu aproape 300 de milioane de euro, din cauza unei singure ţări: Ungaria. Cu vecinii din vest schimburile comerciale sunt total defavorabile României, importurile fiind de două ori mai mari ca exporturile. Cu restul vecinilor avem excedent comercial.
Astfel, cu Ungaria, ţara cu care avem cele mai mari schimburi comerciale, avem un export de produse de 768 de milioane de euro, în primele patru luni ale acestui an, ultimeledate centralizate de Statistică. În top produse vândute intră caburile şi conductorii electrici, pompe de vid şi compresoare şi anvelopele. Importurile sunt de 1,45 miliarde de euro, pe primele locuri în top situându-se uleiurile minerale, medicamentele şi componente pentru camere video.

Exporturile noastre în Bulgaria sunt în cuantum de 596 de milioane de euro, cele mai vândute produse fiind  uleiurile minerale, deşeurile de cupru şi substanţele împotriva daunătorilor din agricultură. Cumpărăm produse de 458 de milioane de euro, dintre care se detaşează profilele folosite în construcţii, tractoarele şi grâul,.
În Ucraina, exportăm de 247 de milioane de euro, mai ales uleiuri minerale, porumb şi autoturisme şi importăm de 145 de milioane de euro, în principal minereu de fier, lemn şi tablă.

Republica Moldova cumpără produse româneşti de 191 de milioane de euro, uleiurile minerale, fire şi cabluri coaxiale şi locomotive iar noi cumpărăm de la basarabeni de 96 de milioane de euro,produse precum aceleaşi fire şi cabluri coaxiale, energie electrică şi zahăr din trestie de zahăr
Cu Serbia avem o relaţie comercială net avantajoasă nouă. Exporturile sunt de 165 de milioane de euro,   principalele produse vândute fiind firele electrice şi cablurile coaxiale, scaunele de mobilier şi uleiurile minerale iar importurile de doar 70 de milioane de euro, mai ales semifabricate din fier, anvelope şi diverşi polimeri folosiţi în industria vopselurilor.
În total, exporturile româneşti în ţările vecine au fost de 1,96 de miliarde de euro, în perioada amintită, în timp ce importurile de 2,22 miliarde de euro. Aproape trei sferturi din importuri provin din Ungaria.

Analizând structura schimburilor comerciale cu vecinii, se poate observa un tipar: cumpărăm produse cu valoare adăugată mică, precum materii prime, şi le vindem produse finite, cu valoare adăugată mare.

În ianuarie-aprilie 2013 volumul total al exporturilor româneşti s-a cifrat de 15,7 miliarde de euro, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, iar importurile de 17 miliarde de euro, mai mari cu 0,5% faţă de 2012.

DACA TI-A PLACUT ARTICOLUL, URMARESTE-NE PE FACEBOOK!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu